Veilig en verantwoord motor-rijden is geen handigheidje, routine en zeker geen huzarenstukje. Het is een samenspel van kennis, inzicht en ervaring. Dat is wat je leert bij Rijschool Leo Zwakenberg.

De motor-rijlessen worden gegeven op een lichte of een zware categorie motor. Op welke categorie jij gaat lessen is o.a. afhankelijk van jouw leeftijd. Meer hierover kun je verderop op deze pagina lezen.

Motorrijles - de opleiding

Jouw motor-opleiding begint met het leren schakelen. In een aantal lessen van 60 minuten krijg je diverse oefeningen waarin je de motor perfect leert beheersen.

Al vrij snel wordt de juiste rem-techniek toegepast in de remproef. De snelheid wordt bij deze zg. 'noodstop' stapsgewijs opgevoerd naar 80 km/u. De examen-eis is dat je de remproef bij 50 km/u moet beheersen. Door het ook bij hogere snelheden te oefenen bouw je extra marge in, een heel stuk extra veiligheid voor later!

Er volgt dan een examen voor voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Als je dit examen met goed gevolg hebt afgelegd start het laatste deel van de opleiding: verkeersdeelneming.

Vanaf nu zullen de lessen 90 minuten duren. We gaan de openbare weg op, en je leert om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Verkeersinzicht, eigen zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijke zaken die je leert.

Wanneer je eraan toe bent volgt het officiele examen. Dit examen wordt afgenomen door een examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Voor dit examen dien je te beschikken over het Theorie Certificaat voor de motor.

Tijdens de motor-rijlessen wordt alle kennis en ervaring opgedaan als motor-instructeur bij de Koninklijke Marechausee gebruikt en toegepast.

Belangrijke advies voor het lessen

Zorg altijd voor stevige schoenen -of nog beter: goede motorlaarzen- die minimaal je enkels beschermen.

Motorpakken en handschoenen zijn bij de rijschool aanwezig en kunnen kosteloos gebruikt worden tijdens de lessen.

Weet je niet zeker of motor-rijden iets voor je is?

Als je op dit moment nog niet zeker weet of motor-rijden iets voor jou is, dan adviseren we je om eerst een paar proeflessen te nemen.

Je maakt dan kennis met motorrijden onder het toeziend oog van een zeer ervaren instructeur. Na een paar proeflessen heb je een duidelijk idee wat jij van motorrijden vindt.

Door een paar proeflessen te nemen, zit je niet meteen \'vast\' aan een hele opleiding, maar kun je wel alvast ervaren hoe motorrijden is en of het je bevalt.

Nieuwe regels vanaf 1 december 2017

Motorrijden van je 18e

Wil je op je 18e levensjaar beginnen met het halen van je motorrijbewijs? Dan ga je net als voorheen voor het A1 rijbewijs. Dat wil zeggen, je mag een motor rijden met een maximaal vermogen van 11Kw en cilinderinhoud van 125cc. Heb je dan twee jaar rijervaring opgedaan, dan kan je door voor het A2 rijbewijs.

Motorrijden vanaf je 21e

Vanaf 1 december 2017 wordt het anders. Want als je begint met het halen van je rijbewijs op je 21e kun je afrijden op een motor met volledig vermogen, en dus voor het A rijbewijs. Echter krijg je voor de eerste twee jaar een restrictie op je rijbewijs, die Code 80 heet. Die Code 80 zegt eigenlijk dat je een A2 rijbewijs hebt, maar dan in andere woorden. Deze code 80 beperking komt na twee jaar te vervallen, je hoeft dan niet opnieuw examen te doen.

Motorrijden vanaf je 24e

Ga je vanaf je 24e starten met motorrijden? Dan heb je met geen enkele restrictie te maken. Je krijgt meteen je volledige A motorrijbewijs en mag alle motoren rijden die je maar kans wensen.

Code 80 uitgelegd

Even wat meer informatie over die code 80. Je kunt dus op je 21e je volledige motorrijbewijs halen, met code 80 erop.

Wat mag je rijden?

Alle motoren met een vermogen van max. 35Kw en alle driewielers met onbeperkt vermogen.

Wanneer krijg je code 80?

Als je op je 21e gaat voor het motorrijbewijs. Na twee jaar vervalt de code (wel even nieuw pasje aanvragen bij de gemeente) en mag je vol vermogen rijden. Of als je 24 wordt, dan vervalt de code ook automatisch. Als je al in het bezit bent van het A1 rijbewijs en op je 21e opnieuw examen gaat doen, krijg je het A rijbewijs met code 80.

Wat als ik al een A2 rijbewijs heb?

Dan heb je pech. Want dan moet je gewoon twee jaar rijervaring opdoen of wachten tot je 24e.
Dan zul je opnieuw praktijkexamen moeten doen om het volledige A rijbewijs te bemachtigen. In dit praktijkexamen wordt je voertuigbeheersing en verkeersdeelneming in een keer getoetst.

Meer weten over motor-rijlessen?

Voor meer informatie kun je ons bereiken op telefoonnummer 0548-611606. Ook kun je het contact-formulier invullen, wij nemen dan contact met je op.