Veilig en verantwoord motor-rijden is geen handigheidje, routine en zeker geen huzarenstukje. Het is een samenspel van kennis, inzicht en ervaring. Dat is wat je leert bij rijschool Leo Zwakenberg.

De motor-rijlessen worden gegeven op een lichte of een zware categorie motor. Op welke categorie jij gaat lessen is o.a. afhankelijk van jouw leeftijd. Meer hierover kun je verderop op deze pagina lezen.

Motorrijles - de opleiding

Jouw motor-opleiding begint met het leren schakelen. In een aantal lessen van 60 minuten krijg je diverse oefeningen waarin je de motor perfect leert beheersen.

Al vrij snel wordt de juiste rem-techniek toegepast in de remproef. De snelheid wordt bij deze zg. 'noodstop' stapsgewijs opgevoerd naar 80 km/u. De examen-eis is dat je de remproef bij 50 km/u moet beheersen. Door het ook bij hogere snelheden te oefenen bouw je extra marge in, een heel stuk extra veiligheid voor later!

Er volgt dan een examen voor voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Als je dit examen met goed gevolg hebt afgelegd start het laatste deel van de opleiding: verkeersdeelneming.

Vanaf nu zullen de lessen 90 minuten duren. We gaan de openbare weg op, en je leert om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Verkeersinzicht, eigen zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijke zaken die je leert.

Wanneer je eraan toe bent volgt het officiele examen. Dit examen wordt afgenomen door een examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Voor dit examen dien je te beschikken over het Theorie Certificaat voor de motor.

Tijdens de motor-rijlessen wordt alle kennis en ervaring opgedaan als motor-instructeur bij de Koninklijke Marechausee gebruikt en toegepast.

Belangrijke advies voor het lessen

Zorg altijd voor stevige schoenen -of nog beter: goede motorlaarzen- die minimaal je enkels beschermen.

Motorpakken en handschoenen zijn bij de rijschool aanwezig en kunnen kosteloos gebruikt worden tijdens de lessen.

Weet je niet zeker of motor-rijden iets voor je is?

Als je op dit moment nog niet zeker weet of motor-rijden iets voor jou is, dan adviseren we je om eerst een paar proeflessen te nemen.

Je maakt dan kennis met motorrijden onder het toeziend oog van een zeer ervaren instructeur. Na een paar proeflessen heb je een duidelijk idee wat jij van motorrijden vindt.

Door een paar proeflessen te nemen, zit je niet meteen 'vast' aan een hele opleiding, maar kun je wel alvast ervaren hoe motorrijden is en of het je bevalt.

Op welke categorie motor kan ik lessen?

Met ingang van 19 januari 2013 zijn er zijn nieuwe regels voor het motorrijbewijs als gevolg van de 3e Europese rijbewijsrichtlijn. De richtlijn is opgenomen in de Nederlandse wet, in onderstaand overzicht zie je wat dit voor je inhoudt.

Rijbewijs-categorie A1 A2 A
Voertuig motorrijwiel, maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg of motorrijwiel met volledig elektrische aandrijving, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg of gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW.

 

motorrijwiel, maximaal 35 kW, minder dan 0,2 kW per kg en niet afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.

 

motorrijwiel onbeperkt vermogen of gemotoriseerde driewieler meer dan 15 kW.

 

Leeftijd vanaf 17 jaar les, vanaf 18 jaar examen.

 

vanaf 20 jaar.

 

vanaf 22 jaar wanneer 2 jaar in bezit van rijbewijs A2 en vanaf 24 jaar bij rechtstreekse verkrijging.

 

Rijbewijs 10 jaar geldig.

 

10 jaar geldig.

 

10 jaar geldig.

 

Examen theorie- en praktijkexamen.

 

praktijkexamen.

 

zonder in bezit te zijn van rijbewijs A2 moet je het theorie-examen en tweedelig praktijkexamen doen (vanaf 24 jaar) of als je wel in bezit bent van categorie A2 doe je alleen het praktijkexamen.

 

Opmerkingen - categorie A2 kun je alleen halen als je minstens 2 jaar in bezit bent van rijbewijscategorie A1. Er is dan alleen een praktijkexamen vereist.

 

Na 2 jaar rijbewijs-categorie A2 in bezit te hebben, verkrijgt de bestuurder niet automatisch categorie A. De bestuurder moet een praktijkexamen afleggen voor rijbewijscategorie A.
Ook een bestuurder die minder dan 2 jaar in het bezit is van rijbewijs-categorie A2 of alleen in het bezit is van rijbewijscategorie A1, kan vanaf zijn 24ste examen doen voor rijbewijscategorie A.

Meer weten over motor-rijlessen?

Voor meer informatie kun je ons bereiken op telefoonnummer 0548-611606. Ook kun je het contact-formulier invullen, wij nemen dan contact met je op.